Co je tajemstvím dokonalého steaku?

Co je tajemstvím dokonalého steaku?

Vaše chuťové buňky prahnou po dokonalém steaku, ale restaurace na Stodolní je vám až příliš vzdálená? Když nemůžete přijet za dokonalým steakem, můžete se vynasnažit ho připravit doma. Jenže otázkou je, jak na to. Pokud nepatříte k velkým kuchařům, pravděpodobně se vám v minulosti stalo, že jste steak připravili příliš tuhý nebo vysušený. Aby se to neopakovalo, prozradíme vám, jak připravit naprosto dokonalý steak, se kterým budete na výsost spokojení. 

Asi si nikdy nepřipravíte steaky, jaké dělají ve steak housu v Ostravě, ale můžete si připravit steaky, které se alespoň trošku budou těmto steakům podobat. Prozradíme si totiž tajemství, díky kterému se naučíte připravovat steaky takové, aby uspokojily vaše chuťové buňky. 

Jde tu o maso a o minuty

Zeptali jsme se šéfkuchařů na to, jak by se měl takový steak připravovat. A bylo nám odpovězeno toto – jde tu o maso a o minuty. A tak se nejdříve podívejme na maso. 

Maso je základem kvalitního a dobře udělaného steaku. Neměli byste maso kupovat v supermarketech nebo hypermarketech, raději ho kupujte od řezníků, kteří vám dovedou říct, odkud maso pochází nebo jak čerstvé je. A právě o čerstvost a původ masa u steaků jde. 

Při výběru steaku si neberte maso, který je příliš čerstvé. Čerstvé maso rovná se tuhý steak. Raději volte takové, které už bude dobře vyzrálé. Podle kuchařů by maso mělo zrát minimálně čtrnáct dnů, tak se podle toho řiďte a už nekoupíte maso, které by bylo příliš tuhé či nedostatečně šťavnaté. 

Jde tu také o minuty

Jak již bylo zmíněno, podle šéfkuchařů jde u přípravy steaků o maso a o minuty. Nad masem jsme se na malý okamžik pozastavili, a tak se na chvíli pozastavme také u minut. 

V případě přípravy steaku je třeba mít perfektně rozpálenou pánev nebo gril. To je zásadní, poté se jen počítají minuty. Steak připravujete podle toho, jak krvavý ho chcete mít. Pokud ho chcete mít hodně krvavý, tedy jemně propečený, je třeba ho připravovat zhruba čtyři minuty. Pakliže ho chcete mít krvavý, ideální je příprava pětiminutová. Nejdéle se připravuje dobře propečený steak, který se připravuje i deset minut.