Milujete steaky? Máme pro vás průvodce základními typy

Milujete steaky? Máme pro vás průvodce základními typy

Jaké je vaše oblíbené jídlo? Pokud jste milovníkem masa, pravděpodobně odpovíte, že naprosto milujete steaky. Steaky jsou velmi oblíbený pokrm, který však drtivá většina z nás neumí dobře připravit v takové podobě, v jakou o ni hosté mají zájem. Proto s obdivem pozorujete šéfkuchaře nebo mistry v oboru, kteří se v takovém množství steaků hravě vyznají. Ona to opravdu není hračka, vždyť druhů steaků je opravdu enormní množství. Pojďme se proto seznámit s těmi nejznámějšími druhy steaků, s nimiž se můžeme setkat.  

Porterhouse 

Pokud se setkáte se steakem zvaným “porterhouse”, setkáte se jinými slovy s králem steaků. Jedná se totiž o dva steaky v jednom. Zatímco z jedné strany se najde New York strip, ze strany druhé je to filet Mignon. Je poměrně velký, hodí se hlavně pro páry nebo pro větší jedlíky. Nejčastěji se připravuje na grilu, ale pokud gril nemáte, připravte si ho i na pánvi.  

Tri Tip Steak 

Možná jste se nestkali s označením Tri Tip Steak, ale spíše s označením Santa Maria Steak. Jedná se o steak, který je naprosto plný chuti, neobsahuje tolik tuku jako jiné steaky, dokonce není ani tak drahý jako ostatní steaky. Při grilování si dejte pozor na to, abyste ho neogrilovali příliš. Přece jen musí zůstat jemný.  

Filet Mignon 

Jestliže nemáte velký hlad, udělejte si (či objednejte si) filet Mignon. Jedná se o malá steak, který má velmi křehkou strukturu a je velmi jemný, zároveň je však velmi lahodný. Nejčastěji bývá středně propečený, často si ho lidé nechávají připravit i krvavě propečený.  

Rump Steak 

Dalším druhem steaků je Rump Steak, což jsou plátky steaku, které jsou velmi libové. Maso použité na tento steak by mělo být hodně vyzrálé, aby se předcházelo tuhosti. Tento druh steaku se často peče nebo dusí, negriluje se v pravém slova smyslu. Má však velmi výraznou chuť.