Citrónová kůra a její výhody po zmražení

Citrónová kůra a její výhody po zmražení

Není určitě pochybností, že citrony jsou velice zdravé a pro organismus přínosné. Ostatně, co si dáváme do čaje při chřipce, že? Mnohé z vás ovšem překvapí, že nejcennější a na vitamín C nejbohatší částí citronu je jeho kůra, která ho obsahuje až 10krát více, než vnitřní kyselá část. Nemluvě o speciálních esenciálních olejích, které jsou také velice prospěšné. 

Na co všechno je citrónová kůra dobrá? 

Chcete-li zlepšit trávení, zajisté jsou citróny správnou volbou. K hubnutí pomůže i díky obsahu pektinu, který snižuje ukládání cukrů v těle, a navíc přirozeně snižuje chuť k jídlu. Kůra dále samozřejmě pomáhá při bolesti v krku nebo hlavy a jak je o vitamínu C známo, dokáže skvěle posílit naši imunitu. Díky svým esencím také léčí záněty. 

TIP: Recept na knedlo vepřo zelo?

Čerstvá kůra 

Čerstvé samozřejmě znamená plné vitamínů, a to platí i o citrónové kůře. Pokud máte možnost si ji připravit a ihned konzumovat, získáte velké množství vitamínu C. Její obrovskou nevýhodou však je, že ji musíte spotřebovat ihned. Díky přirozené vlhkosti ji nelze dlouho uchovávat a sušení bývá obtížné. Pokud tedy chcete z kůry vařit nebo si ji například přidávat do čaje, musíte mít vždy čerstvé citrony, jež je poté zapotřebí ihned spotřebovat, aby se bez svého přirozeného ochranného obalu nekazily a neosychaly. Máme však pro vás řešení, jak citrónovou kůru uchovávat, abyste ji mohli používat jako koření. Receptem je zmražení. 

Výhody pro zmražení 

Chcete-li po dlouhou dobu využívat výhody citrónu, není nic snadnějšího než ho dočasně zmrazit. Umístěte jej do mrazáku a sledujte, kdy kůra změní svou konzistenci – u jednotlivých plodů se doba trvání může lišit podle jejich šťavnatosti. Mrazem vysušená kůra je ideálním kořením do každého pokrmu. Dodá nejen unikátní vůni, ale i výbornou chuť a prospěje vašemu zdraví. Díky tomuto ošetření vám vydrží opravdu dlouho a zároveň se z citrusu snadno odstraňuje za pomoci škrabky.