Co jíst pro zdravé klouby? Hledejte několik živin

Potraviny pro zdravé klouby

Bolesti kloubů jsou velmi častým problémem, který přichází se stárnutím. Bohužel, nestačí denně vypít sklenici mléka, tak jak to tvrdíme malým dětem. Zaměřte se na pravidelný příjem následujících živin, abyste minimalizovali riziko vzniku kloubních onemocnění, nebo alespoň zlepšili jejich průběh.

Vápník

O vápníku se velmi dobře ví, že je důležitý pro zdravé kosti. Musíme jej přijímat z potravy, a to v množství asi 1 000 mg denně. Mezi jeho zdroje patří mléko a mléčné výrobky, mák, lískové ořechy, mandle, kakao, sója, zelené natě (kopr, pažitka, petrželka aj.).

Vitamín D

Pokud užíváte vápník samotný, nemusí vám to být ku prospěchu. K jeho vstřebávání je totiž zapotřebí vitamínu D. Proto je velice časté, že se doplňky stravy prodávají jako vápník s přídavkem vitamínu D. Když je nedostatek vitamínu D, vede to k měkkým kostem. V extrémních případech se může vyskytnout deformace končetin.

Kolagen

Jedná se o nejzastoupenější druh bílkoviny v lidském těle. Najdeme ho v kůži, kostech, svalech a šlachách. Je to velice důležitá živina pro zdravé klouby a využívá se také k odstranění jejich bolesti (i při artritidě). Jeho velmi dobrým zdrojem je zejména maso.

Vitamín C

Vitamín C podporuje syntézu kolagenu. Navíc stimuluje buňky, které se podílí na stavbě kostí. Jeho účinky využívá taktéž vitamín D, který díky němu lépe absorbuje vápník. Denně bychom měli zkonzumovat 75 až 120 mg v závislosti na pohlaví a tom, zda je žena těhotná.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny mají silné protizánětlivé účinky. Bolesti kloubů jsou obvykle způsobeny právě vznikem akutního zánětu. Zdrojem těchto vysoce prospěšných látek, které využijete také pro zdraví srdce, jsou zejména ryby.

Hořčík

Hořčík je velmi důležitý pro aktivaci vitamínu D. Je obsažen v kostech, takže když je ho nedostatek, může se to projevit na zdraví kostí.