V každé moderní kuchyni musí mít své místo bylinky. Pokud si pročítáte magazíny o bydlení, moc dobře víte, že bylinky jsou součástí každé kuchyně. Díky tomu, že je máte stále po ruce, na ně při vaření nezapomínáte. Navíc se bylinkám v teple kuchyně i daří, protože teplo milují. Co však musíte kontrolovat, je dostatek světla. Bez světla bylinky nerostou, bez světla bohužel bylinky uvadají. A nyní, když víte, jak se o bylinky starat, je načase si zmínit čtyři druhy bylinek, bez nichž se v kuchyni neobjedete.
Samozřejmě se vyplatí pěstovat i mnoho jiných bylinek, než jaké zmiňujeme níže. Například je skvělá meduňka, která vám pomůže při mnoha zdravotních problémech. Navíc bojuje s nespavostí. Nicméně kromě meduňky se vyplatí pěstovat si šalvěj neboli „babské ucho“ či pelyněk, který pomůže při krvácení z nosu.
Existují však čtyři bylinky, které využijete zejména při vaření. Jaké bylinky to jsou?
Bazalka jako součást nejen italských pokrmů
Milujete italskou kuchyni a poctivě si ji vaříte i doma? Pak moc dobře víte, že se bez bazalky neobejdete. Bazalka je totiž součástí všech italských pokrmů! Dává se nejen na těstoviny, ale taky na pizzu či do salátů a omáček. Je zajímavé, že se bazalka nesuší. Suší se totiž velice špatně, proto se její lístky sekají či jen oberou a zmrazí. Kromě toho, že se bazalka přidává do italských (a nejen italských) pokrmů, pomáhá i při zácpě či uklidňuje ledviny.
Petrželka nejen do polévek
Petrželka se velice často dává do polévek. Je to kudrnatá dvouletka, z níž se sklízí lístky. Většinou se pěstuje rovnou v truhlících, ale samozřejmě ji pěstujte i v květináčích ve své kuchyni. Nejen, že má v kuchyni mnoho využití, je taky léčivá. Například zmírňuje urologické potíže a záněty nebo kladně působí na ledviny.
Koriandr jako typické chlebové koření
Vypěstujte si i koriandr, který je označován za typické chlebové koření, protože se jeho semena mohou přidávat do těsta na chleba. Nejčastěji se trhá do bramborových jídel nebo se hodí i do polévek či k luštěninám.
Tymián miluje ryby a ryby milují tymián
Pokud milujete ryby nebo si rádi upečete zvěřinu, tymián by měl být kořením, na které nezapomenete. Kromě toho, že se používá na zvěřinu a na ryby je taky tymián dochucovadlem sekaných mas či drůbeže.